Låt oss prata om kylda drycker

Jag fick reda på att en riksdagsledamot från Moderaterna har lämnat in en motion där man ska få köpa kyld öl på Systembolaget.

Varför får man inte köpa kalla drycker på Systembolaget idag?

Idag kan man inte köpa öl, vin eller annan dryck som är kyld när man går in på Systembolaget. Men frågan är varför? Den officiella förklaringen är att om Systembolaget ska kyla öl så kan man inte kyla en speciell sort. Eftersom Systembolaget är ett monopol så får man inte favorisera vissa märken och då skulle man vara tvungen att kyla precis alla drycker som finns i sortimentet. Många tror att man inte kan köpa t.ex. kall öl är att man inte ska kunna dricka den direkt, alltså som ett ”skydd” för individen som köper alkoholen. Men så är det alltså inte, det är ett logistiskt problem som uppstår om Systembolaget ska införa kylda drycker för direkt förtäring.

Om Systembolaget skulle börja att sälja kall öl och vin osv så måste man bygga om alla butiker och det blir en enorm kostnad. Men nu har en person från Moderaterna lämnat in ett förslag om att påbörja försäljningen av kylda drycker och det är på tiden tycker jag. Det går faktiskt att köpa kyld ”folköl” i vanliga butiker, och ja det är förstås för att de inte ingår i monopolet men vi lever faktiskt på 2000-talet och varför ska man inte kunna köpa en kall öl på Systembolaget en varm sommardag?

Sedan har vi ju monopolet. Det är en sak som också bör avskaffas, eller lättas på. Systembolaget tjänar ofantliga summor varje år på våra alkoholvanor men ändå är monopolet till för att skydda oss från beroende och överkonsumtion. Hela grejen är dubbelmoral deluxe. Precis som med spelmonopolet som Svenska Spel AB och andra statligt ägda bolag har. Till och med EU drar Sverige till domstol i frågan om spelmonopolet. Andra ska få möjlighet att erbjuda sportspel på nätet, poker och nätcasinon. EU kallar dagens spelmonopol för ”hyckleri”. Att Svenska Spel och de andra spelbolagen som finns i Sverige bryr sig mer om intäkterna än att skydda oss från spelberoende osv. Precis samma hyckleri som jag tycker att Systembolaget håller på med.

Även om både Svenska Spel och Systembolaget vill reglera vår konsumtion av spel och alkohol, och stävja beroendet så går man ut med reklam på tv. Hur hänger detta ihop? Visst, Systembolagets reklam är lite bättre men ändå så kan man se, eller kunde se det i TV4:s morgonsoffa där man tipsade om starkviner och till och med skrev ut artikelnumren till dem. Något fuffens var det absolut när Bengt Frithiofsson recenserade viner från Systembolaget i direktsänd tv. Här kan man se denna herre presentera lite olika viner i TV4 och han verkar också ha tagit ett eller två glas, vad säger ni?